Ahad, Januari 31, 2010

nota pendek

3-5 haribulan adalah tempoh temu duga dengan SPA. aku punya temu duga 4 haribulan.

aku tengah berusaha menyiapkan diri untuk temu duga ni. tapi still rasa banyak gila benda nak kena baca. huhu.

doakan yang terbaik untuk aku dan rakan-rakan aku ya.

Sabtu, Januari 30, 2010

suka hati saya lah

pagi tadi aku pergi terminal sungai nibong. nak beli tiket bas untuk balik raya cina.

sampai-sampai kat terminal, aku memang paling malas nak layan orang-orang yang tarik-tarik orang suruh beli tiket bas dengan dia dekat tangga ke atas ke kaunter tiket. seperti biasa, diorang akan tanya nak balik mana bla bla bla, dan biasanya aku akan cakap "takpe, takpe, saya beli kat atas (kaunter utama)". entah, aku lebih suka beli tiket di kaunter kat atas, berbanding dengan orang yang tarik-tarik ni sebab entah, mungkin aku tak suka dengan cara macam itu. walaupun diorang bukannya "ulat" pun.

tapi, satu perkara aku nak cerita pasal pagi tadi ialah ada laa seorang mamat ni. dia kerja dengan syarikat bas K. sampai-sampai je aku kat terminal, dia duk tanya la aku nak balik mana. macam aku cakap, aku lebih suka beli kat atas, kat kaunter utama. jadi aku cakap lah dengan dia "takpe, takpe, saya beli kat atas". dia duk lah ikut aku sampai atas sambil tanya dan cuba pujuk aku beli dengan dia jugak. rimas wei. tapi aku senyum je la, sambil ulang ayat "takpe, takpe, saya beli kat atas".

dia tak puas hati. bila aku sampai kat kaunter utama syarikat bas K (aku biasa beli kat situ), dia cakap (nada memang tak puas hati dan memang tinggi suara lah):

"kami ni sama je, syarikat K jugak. sini ada 5 kaunter syarikat K. bla bla bla. ni la orang Melayu tak nak tolong orang Melayu. bla bla bla dan bla bla lagi"

dalam hati aku, APAHALLL MAMAT NI. SUKA HATI AKU LAH AKU NAK BELI KAT KAUNTER MANA PUN. dia bengang pasal aku tak nak beli dengan dia, pasal komisen kot. TAPI, TAK PAYAH LAH TINGGI SUARA MACAM TU. nasib baik ada 3 orang kakak kat kaunter utama tu, diorang sound balik mamat ni.

kakak-kakak tu duk cakap: ni customer ni, yang hang marah-marah dia pasai pa?biaq la dia tak nak beli dengan hang pun, hang kena ingat dia customer. tengok, muka dia dah jadi len dah, dia dah jadi takut nak beli. (aku tak pasti lah ekspresi muka aku macam mana taim tu. haha memang muka takut kot)

mamat ni memang tak mau kalah, dia lawan balik, pastu duk kata la dia cakap elok-elok dengan aku. memang la dia cakap elok-elok mula-mula tu, tapi dah aku tak nak beli dengan dia, takkan nak paksa-paksa pulak. lagipun aku tak buat perjanjian apa-apa pun dengan dia. aku dah cakap dah aku nak beli kat kaunter utama.

bab Melayu tolong Melayu tu satu hal lagi. ayah aku berniaga kain baju, selalu saja orang tak jadi beli, takda pulak ayah aku sound orang tu "ni la Melayu tak nak tolong orang Melayu". bila mamat tu cakap macam tu, aku rasa menyampah. bukan aku anti Melayu ke apa, bukan. tapi apahal dia nak kata bukan-bukan kat aku. takkan aku tak ada hak aku sebagai pelanggan? aku cuma nak beli tiket bas dengan aman kat kaunter utama, takkan tak boleh? yang syarikat K ni pun satu hal, apsal la bukak sampai 5 kaunter yang sama.

in the end, kakak-kakak tu register pembelian aku bawah nama dia kot (sebab aku dengar kakak-kakak tu minta password pemenda ntah dengan mamat tu), malas nak layan bebelan mamat tu kot.

jadi orang yang nak melayan pelanggan ni memang kena banyak bersabar.kalau kita pujuk cara mana pun, kalau tak berkenan, janganlah paksa-paksa. janganlah marah-marah. kalau hati dah tak terbuka, celah mana paksa pun tak jadi juga. aku tak juga kata "customer is always right". tapi kalau pelanggan tu tak janji apa-apa pun lagi nak beli ke apa ke, takkan nak marah.

katakan korang nampak kasut cantik, lepas itu nak cuba, tapi saiz kasut display kecik. korang minta jurujual ambil saiz yang sesuai untuk korang. bila korang cuba, tak nampak cantik pula di kaki korang. maka, korang pun tak jadi beli. kalau jurujual tu marah korang, korang hangin tak?

lainlah kalau korang cuba-cuba dan cantik, kemudian korang kata "ok, saya beli kasut ni". bila jurujual dah bungkus-bungkus semua, bila dia minta bayaran, tiba-tiba korang kata "tak naklah beli. terima kasih" dan blah begitu saja, itu memang patut kena hangin kot.


kesimpulannya, MAMAT TU DAH MEROSAKKAN MOOD AKU PAGI TADI.

Sabtu, Januari 23, 2010

edisi benci

saya benci topup 10 ringgit.
sebab seminggu je dah expired.
memang tak berguna kalau dah expired walaupun ada kredit berpuluh-puluh ringgit.


pagi yang indah dimusnahkan oleh nota sebegini:


Unable to send message to Aida



kecewa gila perasaan saya.
saya memang kecewa bila eksaited taip sms panjang-panjang dan bersemangat, tiba-tiba tak boleh hantar sebab expired. gila kecewa *berapa kali nak ulang*
ini semua sebab kedai 24 jam yang dah kehabisan stok 30 ringgit. peliklah, bukan ramai ke yang pakai 10 ringgit?yaaw. tak pasal pasal saya terpaksa membeli 10 ringgit sebab masa itu kecemasan (sebab expired juga).

Selasa, Januari 19, 2010

malam I jadi Power Rangers kelabu.





Pharmnight 2NE10.
lain-lain gambar di sini ya.


video


our own graduation song.
credits for Ray, Shareen, Sakun, Jessica Ong, and Goh Choon Fu.


this would be the last Pharmnight, i guess. haih.

Ahad, Januari 10, 2010

it's January 10 again.

at the time i start writing this entry, back in 1987 it was 10 hours and 12 minutes before i was born. Mak said, i was supposed to get into this world in December. Maybe i was very enjoying myself in Mak's womb haha so i got out a little bit late, which is in January.


now it's already 2010 and i already hit the number 23 (to be exactly at 5.30pm today).



birthday wishlists?

1. me, to become a better person.
2. family and friends, stay healthy and happy as always.
3. Nightmare Before Chrismas pencil case - someone had stolen it and i could not find the same one here in Penang sob sob sob. now i'm pencil-case-less. *berterabur pen pensel pemadam segala haha*



anyway, HAPPY BIRTHDAY to anyone and everyone that shares the same birthday with me, regardless of your age :D

p/s: thanks to my family and friends for your wishings! i heart you guys!

Selasa, Januari 05, 2010

fakta rawak hari tak ada lab.

1. dah lama tak tulis kat sini. hari-hari ulang-alik kelas-bilik, dan bila balik dah penat, idea nak tulis pun tak ada. dahla lama tak keluar membeli-belah, makin stres aku.

2. warna aku tahun ini ialah kuning terang, hijau terang, dan silver. bak kata orang Colour of the Year lah.

3. tema Pharmnight Annual Dinner tahun ini ialah Elegance. sama je macam tahun lepas, tak ada idea dah ke haha. susahlah sebab aku mana ada baju vogue-vogue bagai. balik-balik baju kurung atau t-shirt dan jeans aku yang dah buruk segala. tau ke mana-mana tempat untuk sewa baju? heh, mungkin aku patut pakai baju Melayu cekak musang je kot.

4. aku rasa aku mula ketagih kasut. sebab baru-baru ini aku selalu usha kasut di internet dan aku dah mula ada angan-angan tentang kasut idaman aku.

5. tabiat pemakanan aku makin buruk. aku suka makan snek yang tak menyihatkan sejak akhir-akhir ini. sebab aku asyik beli Chacho's. oh ya, aku paling tak suka Super Ring sebab aku tak suka jari aku warna oren terang macam tu dan aku rasa warna dia sangat menakutkan. lagi satu, aku tak suka snek berperisa keju.

7. pagi ini aku sarapan dengan Chacho's.

8. pagi tadi aku bangun awal sebab loceng amaran kebakaran berbunyi. bukan sebab ada kebakaran, tapi sebab loceng tu rosak kot. tak pun ada yang main api. bunyi yang sangat menjengkelkan sebab ia berterusan selama 45 minit. nasib baik aku bukan jenis emo bila bangun tidur. kalau tak, memang jahanam lah loceng tu aku kerjakan.

9. aku baru perasan Chacho's yang aku makan ni hangus sedikit. ke memang begitu cuma aku yang tak perasan?

10. aku dah lama tak call rumah.

11. banyak kerja, tapi aku malas nak mula. sebab aku tak suka menaip sambil buat rujukan. penat toleh kiri toleh kanan. aku suka buat kerja yang tak payah tengok rujukan, main taip saja, contoh macam buat karangan atau tulis blog ni. atau kopipes. haha.

12. rakan-rakan sekeliling bermuram durja sebab duit JPA tak masuk lagi. bertahun-tahun kami diuji dengan kesabaran tunggu duit JPA masuk lambat. isk isk. bersabarlah. kejayaan itu akan kita kecapi jua.

13. aku nak jumpa dentist hari ini. baik kan aku?

14. jiwa aku meronta-ronta nak keluar meronggeng. tapi aku malas. ada boleh?

15. ok, aku memang pemalas orangnya. aku patut mandi sekarang. yaaw.

Jumaat, Januari 01, 2010

hari pertama Januari

*ramai orang eksaited sambut tahun baru. aku tak paham kenapa orang sanggup bersesak-sesak ramai-ramai orang camtu. baik tengok tv kat rumah. tak pun naik mana-mana bukit kalau nak tengok bunga api. sebab 1 pulau pinang yang kecik ni je pun dah ada banyak giler tempat pasang bunga api. kalau macam aku kat tingkat 4 ni aku nampak bunga api kat komtar. siries weh aku baru perasan rupa-rupanya aku boleh nampak komtar dari bilik aku. padanla bunga api dia semalam agak lama dan cantik.


*kucing aku si Bubun tu memang sah tak balik-balik dah aku rasa.mungkin aku patut terima anggapan semua orang: Bubun mungkin mati. sebab kakak aku cerita sehari sebelum dia hilang, dia muntah-muntah. masa tu aku kat KL, melawat makcik aku. bila aku balik rumah, dia dah tak ada.hilang begitu saja. rindulah kat dia :( walaupun dia tak pernah menang punya kalau gaduh dengan kucing samseng kampung dusun tu. dia antara kucing jantan paling lama aku pernah ada selain Chitam. dem, rindu kat Chitam juga sebab dia kucing paling hensem dan gagah pernah aku bela. walaupun dia hitam legam, bulu berkilat wehhh macam kena kiwi.


*pagi-pagi aku dah layan Pachelbel's Canon in D Major. memang sesuai didengar pada hari pertama Januari sambil melihat pemandangan hijau di luar tingkap.